Activitate în Comisia pentru Învățământ

Priorităţile mandatului sunt educaţia şi protecţia drepturilor copiilor, motiv pentru care sunt și membru în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților.

Comisia are rolul de a da rapoarte și organiza dezbateri pe diverse teme specifice. Aprobă sau respinge propuneri legislative aflate în stadii incipiente și poate veni cu amendamente ale propunerilor legislative din această sferă, cu impact direct asupra educației din România.

În cele două sesiuni din anul 2021, au avut loc 47 de ședințe ale Comisiei pentru învățământ, pentru discutarea a circa 100 de inițiative legislative aflate în circuitul parlamentar, dar şi pentru dezbateri pe teme generale ale educaţiei sau audieri.

Pe parcursul anului 2021, Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților a audiat de trei ori ministrul propus pentru portofoliul educaţiei, de două ori pe Sorin Cîmpeanu de la PNL şi o dată pe Corina Atanasiu de la USR.
În primul an de mandat, am votat în Comisie inițiative din partea tuturor partidelor. Iată câteva dintre inițiativele USR PLUS la care am contribuit:

    • Inițiativă legislativă pentru descentralizarea interimatelor – reprezintă un prim pas spre descentralizarea sistemului de învățământ. Proiectul permite Consiliului de Administrație al fiecărei școli să își aleagă, prin vot secret, în cazul vacantării funcției de director sau director adjunct, propriul director interimar, până la organizarea concursurilor. Raportul favorabil obținut în Comisia pentru Învățământ a fost validat în plenul Camerei Deputaților și apoi și în Senat, inițiativa fiind trimisă la promulgare. Din păcate, preşedintele Iohannis a trimis legea la reexaminare. În cea de a doua sesiune, am adoptat încă o dată raportul favorabil în Comisie şi în plen, iar propunerea legislativă îşi urmează cursul.
    • Inițiativă legislativă pentru accesul gratuit al studenților în bibliotecile universitare – Propunerea legislativă aduce modificări Legii Educației Naționale astfel încât toți studenții să aibă acces gratuit la Bibliotecile Central Universitare (BCU). Raportul favorabil din Comisia de Învățământ a fost dat în prima sesiune, iar în toamnă legea a fost promulgată.
    • Iniţiativă legislativă pentru reducerea TVA-ului la cărţi şi manuale electronice – o propunere prin care se recunoaşte importanţa sectorului digital în promovarea şi vânzarea de carte şi, prin reducerea TVA-ului la 5%, se acordă aceeaşi importanţă formatului electronic cu cel tipărit, care beneficia deja de această facilitate.
    • Un loc de o importanţă majoră între dezbaterile din Comisia pentru învăţământ îl ocupă adoptarea unui raport favorabil pentru proiectul de lege care continuă programul “Masa caldă în şcoli” în semestrul întâi 2021-2022. Prin munca echipei noastre, reunită cu cele ale Ancăi Dragu şi ale lui Cătălin Teniţă, am amendat ordonanţa de urgenţă a guvernului şi am prelungit programul în semestrul al doilea. Mai mult, prin modificările pe care le-am propus şi care au fost acceptate, am indicat sursa de finanţare în cazul neadoptării la termen a legii bugetului de stat şi am prevăzut posibilitatea detaşării de personal la şcoală, în cazul în care este nevoie de ajutor pentru servirea mesei copiilor. Programul-pilot “Masa caldă în şcoli” reprezintă unul dintre pilonii evoluţiei şcolii româneşti către programul prelungit, “Şcoala de la 8 la 17”. Importanţa sa a fost recunoscută de întreaga comisie care şi-a manifestat intenţia ca, în sesiunile următoare, să fie dezbătut un cadru legal general, necesar pentru extinderea treptată a programului în toate unităţile de învăţământ. Rămâne de văzut dacă declarațiile de intenție se vor materializa și în decizii asumate atunci când vom veni în fața comisiei cu proiectul de generalizare a programului.

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode