Prima declarație politică în plenul Camerei Deputaților a fost despre nevoia de alocare a cel puțin 10% din fondurile PNRR ce vor veni în următorii ani în România, inițiativă pe care colegii noștri din Guvern au susținut-o și astfel, procentul alocat educației din PNRR este de aproximativ 11% din totalul acestuia.

Comisia are rolul de a da rapoarte și organiza dezbateri pe diverse teme specifice. Aprobă sau respinge propuneri legislative în stadii incipiente și poate veni cu amendamente ale propunerilor legislative din această sferă, cu impact direct asupra educației din România. 

Cea mai importantă dezbatere din această primă sesiune parlamentară a fost în jurul primului punct important de reformă propus de USR PLUS și asumat în programul de guvernare: depolitizarea numirilor directorilor școlari.

Activitatea cabinetului parlamentar se concentrează în primul rând pe asigurarea calității propunerilor legislative și asigurarea că votul acordat pe propunerile celorlalți parlamentari este unul avizat și în linie cu nevoile oamenilor pe care îi reprezentăm. 

Am transmis în plenul Camerei Deputaților o serie de declarații politice pentru a atrage atenția colegilor mei deputați asupra unor probleme importante din societatea românească, care au nevoie de colaborare și voință politică pentru a găsi rezolvarea

Legile pe care le propunem trebuie să reflecte soluțiile cele mai bune pentru problemele reale cu care ne confruntăm în teritoriu. De aceea, începutul mandatului meu de deputat a fost marcat de vizite săptămânale în școli din tot județul, pentru a afla ce probleme concrete exista în școli, licee, școli profesionale și ce putem face pentru a le rezolva.

Sunt membru în Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, instituție care, printre altele, sprijină consolidarea instituțiilor democratice în statele membre și Președinte al Grupului de Prietenie Parlamentară cu Estonia.

Pentru noi, transparența și responsabilitatea față de cetățeni, sunt criterii de bază ale fiecărui segment de activitate, iar domeniul financiar nu face excepție, ba chiar reprezintă unul dintre cele mai evitate subiecte când vine vorba de banii publici, pe care cei mai mulți dintre politicieni evită să-l expună cetățenilor.

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode