Activitatea continuă în județul Brașov

Legile pe care le propunem trebuie să reflecte soluțiile cele mai bune pentru problemele reale cu care ne confruntăm în teritoriu. De aceea, începutul mandatului meu de deputat a fost marcat de vizite săptămânale în școli din tot județul, pentru a afla ce probleme concrete există în școli, licee, școli profesionale și ce putem face pentru a le rezolva.

Școlile unde am avut ședințe de lucru cu directorii școlari sunt din Victoria, Făgăraș, Codlea, Râșnov, Rupea, Bunești, Măieruș, Ucea, Săcele (Gârcini), Bod și bineînțeles Brașov.

Nevoile cele mai apăsătoare au fost legate de abandonul școlar – de aceea printre cele mai importante demersuri susținute au fost extinderea programului pilot “Școală după școală”, extinderea programelor “Masă caldă în școli”, precum și analiza organizării curselor de transport școlar pentru a evalua cât de bine sunt adaptate nevoilor existente. 

De asemena, am solicitat autorităților locale din întreg județul, să ne ofere, în baza legii 544, o situație actualizată a investițiilor din sistemului școlar, a numărului de copii de vârstă școlară din localitate și a numărului de elevi care merg la școlile din întreg județul:

Solicitările urmăresc următoarele subiecte:

  • Transportul elevilor din județul Brașov:  număr total elevi clasele 0-12, numărul elevilor care folosesc transportul școlar, costurile asociate transportului școlar
  • Situația copiilor din cartierul Gârcini, Municipiul Săcele:  numărul copiilor de vârstă școlară și preșcolară din cartier, numărul de copii care merg la școală și frecvența cu care aceștia participă la cursuri 
  • Cereri către toate primăriile din județul Brașov: numărul de copii care merg la școală, buget alocat educației în fiecare unitate administrativ-teritorială, precum și lista investițiilor în infrastructura de învățământ

Nu în ultimul rând, am colaborat îndeaproape cu primarul Brașovului, Allen Coliban și ceilalți parlamentarii care îi reprezintă pe brașoveni, din toate partidele politice, pentru a avansa legea care deblochează terenul pe care va fi construit proiectul de infrastructură spitalicească ce include viitorul spital regional Brașov. 

Legea a fost votată în cele două camere ale Parlamentului, promulgată și publicată în Monitorul Oficial din 23 Iulie 2021, deci este în momentul de față în vigoare.

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode