În primele 6 luni de mandat, au avut loc 53 de ședințe ale plenului Camerei Deputaților cu peste 1500 de puncte votate de către deputați, din care peste 600 au fost voturi finale pe inițiative legislative. Am fost prezent la toate ședințele, dintre care doar la două dintre ele prezența a fost online. În rest, prezența a fost exclusiv fizică. Consider că este important de menționat deoarece încă din primele zile ale mandatului am fost surprins să văd nonșalanța cu care anumiți parlamentari din alte partide votează în locul colegilor lor absenți.
Astfel că din primele zile ale mandatului, după votul dat cu prioritate pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, am continuat cu susținerea inițiativei legislative care propune sancționarea votului dublu în Parlament și cu semnarea proiectului de hotărâre cu propunerea ca parlamentarii care absentează nemotivat să fie sancționați mai aspru.
Prima declarație politică în plenul Camerei Deputaților a fost despre nevoia de alocare a cel puțin 10% din fondurile PNRR ce vor veni în următorii ani în România, inițiativă pe care colegii noștri din Guvern au susținut-o și astfel, procentul alocat educației din PNRR este de aproximativ 11% din totalul acestuia.
Probabil cea mai mare reușită a acestor 6 luni de mandat este adoptarea în Parlament a primului proiect de lege co-inițiat de mine, alături de parlamentarii USR PLUS din Brașov. Această inițiativă deblochează un teren de 6,45 hectare pentru construcția proiectului extins de infrastructură medicală din Brașov, în contextul dezvoltării complexului spitalicesc regional.
După un parcurs destul de rapid prin comisiile Senatului și Camerei Deputaților, pe 29 iunie, inițiativa legislativă a trecut la votul final în plenul Camerei Deputaților.
Reușita are și o valoare simbolică, fiind un proiect în care parlamentari din mai multe partide politice au lăsat diferențele politice deoparte și au susținut la unison proiectul demarat de noi, pentru binele brașovenilor.
Merită menționată și adoptarea de către Camera Deputaților a Legii pentru declararea zilei de 15 noiembrie ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, proiect pe care l-am co-semnat și a cărui menire este recunoașterea oficială a unuia dintre cele mai importante episoade din istoria Brașovului și a întregii țări, în lupta pentru libertate.
Nu în ultimul rând, în plen am susținut și pledat în fața colegilor mei deputați pentru susținerea înființării unei comisii noi în Parlamentul României: Comisia pentru Drepturile Copilului.
Nevoile copiilor sunt la intersecția dintre multe comisii din Parlament – drepturile omului, educație, sănătate, social – dar niciuna nu se apleacă asupra lor suficient de consistent si recurent. Consider că e important să acordăm mult mai multă atenție asigurării bunăstării copiilor, cei care vor ține pe umerii lor viitorul societății. De aceea am făcut o cerere adresată Comisiei Drepturilor Omului, pentru ca în primă fază să fie înființată o sub-subcomisie dedicată drepturilor copiilor.