Diplomație parlamentară

Activitate în Adunarea Parlamentară OSCE:

Sunt membru în Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, instituție care, printre altele, sprijină consolidarea instituțiilor democratice în statele membre. În acest scop, am fost în această sesiune parlamentară reprezentantul OSCE PA în Armenia pentru a fi unul dintre observatorii externi la alegerile parlamentare anticipate desfășurate în luna iunie 2021.

Schimb de experiență în Estonia

Digitalizarea este una dintre prioritățile USR PLUS. De aceea mă bucur și mă simt onorat să fiu președintele Grupului de Prietenie Parlamentară cu Estonia – o țară care a făcut progrese remarcabile în ultimii ani în digitalizarea statului. Din acest motiv, după o întâlnire la București cu ambasadoarea Estoniei în România, Excelența Sa, dna. Ingrid Kressel – am fost în Estonia într-un schimb de experiență la Tallinn. 

În prima zi am avut plăcerea să o întâlnesc pe doamna Prim-Ministru a țării, Kaja Kallas, și pe omologul meu, președintele Grupului de Prietenie cu România din Parlamentul Estoniei, dl. Erki Savisaar. Principalele subiecte ale discuțiilor au fost digitalizarea serviciilor publice, modul în care acest proces poate fi implementat cu succes într-un stat, dar și educația, mobilitatea  sau conceptul de smart cities.

România încă se află la începutul acestui proces de digitalizare și avem astfel de învățat o multitudine de lucruri de la țări care au trecut prin asta, de la obstacolele pe care le-au întâmpinat, până la exemplele lor de bune practici pe care le putem prelua sau adapta la nevoile curente ale României.

Mai mult decât atât, situația sistemului educațional din Estonia reprezintă, la rândul său, un exemplu pentru țara noastră. Odată cu introducerea unor sisteme de management al învățământului și transformarea curriculei într-una modernă, interactivă și motivantă pentru elevi, Estonia a ajuns pe primul loc la testele PISA și a reușit să diminueze rata absenteismului cu aproape 30%.

Mă bucur ca am putut participa la un astfel de schimb de experiențe și îmi doresc să susțin procesul de digitalizare a administrației, precum și cel de reformare a învățământului din România, pentru a putea avansa mai repede în aceste domenii cheie, atât din punct  de vedere al creșterii calității vieții cetățenilor, cât și din punct de vedere al eficientizării instituțiilor statului.

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode