Total: 9 luări de cuvânt şi 11 declaraţii politice
DECLARAȚII POLITICE ȘI LUĂRI DE CUVÂNT
1. Luări de cuvânt
22 decembrie 2021 – Am susţinut, în şedinţa comună a celor două camere dedicată dezbaterii Proiectului de Lege a bugetului de stat pe 2022, un amendament privind finanţarea construcţiei unei noi şcoli în Gârcini, cartier din Săcele.
15 decembrie 2021 – Am susţinut, în calitate de iniţiator, o propunere legislativă trimisă la reexaminare de către Preşedinte, prin care directorii interimari şi directorii adjuncţi interimari vor fi numiţi de consiliile de administraţie ale şcolilor, nu de inspectoratele şcolare, ca până acum. Descentralizarea şi depolitizarea învăţământului rămân priorităţi asumate ale mandatului meu de deputat.
9 iunie 2021 – Nevoia înfiinţării unei subcomisii parlamentare care să trateze cu prioritate și consistență, problemele ce ţin de drepturile copiilor
Am prezentat o serie de cifre îngrijorătoare cu privire la starea precară în care își duc existența un număr mult prea mare de copii în țara noastră, cifre care impun atenție și analiză dedicată rezolvării problemelor. Am propus colegilor deputați să susțină înființarea unei subcomisii parlamentare dedicată drepturilor copiilor, așa cum există deja și în unele state europene cu mai puține probleme în acest domeniu.
19 mai 2021 – Importanța crucială a organizării de concursuri corecte pentru directorii de școli
Am subliniat faptul că vom urmări îndeaproape modul de organizare al concursurilor pentru directorii de școli, primele după mai bine de cinci ani. Este crucial ca acestea să se organizeze cât mai corect, cu accentul pus pe integritatea procesului, directorii fiind în prima linie în implementarea oricărei reforme în educație și oricărei îmbunătățiri la nivelul comunității școlare
5 mai 2021 – Nevoia transparentizării activității în comisiile parlamentare
Am făcut un apel către ceilalți deputați să susțină proiectul de hotărâre coinițiat alături de colegi din USR PLUS ce prevede consemnarea nominală a voturilor date în comisiile parlamentare. Comisiile parlamentare sunt cele care decid prin votul membrilor forma legilor supusă votului plenului, iar creșterea gradului de transparență asupra voturilor date în comisii ar duce la creșterea responsabilității parlamentare și a încrederii cetățenilor în aleși.
7 aprilie 2021 – Susținerea medicilor și personalului medical implicat în lupta anti-COVID
Am susținut nevoia de a sprijini, inclusiv moral, personalul medical care luptă cu mult efort și sacrificiu de peste un an de zile împotriva pandemiei de COVID19, în contextul creșterii în societate a numărului de voci ce contrazic specialiștii epidemiologi, voci anti-vaccin și uneori chiar anti-medici.
31 martie – Nevoia ridicării ștachetei moralității și responsabilizarea liderilor politici în acest sens
În contextul apariției în spațiul public a numeroaselor situații de încălcare flagrantă a regulilor de prevenire a COVID19 în unele baruri și restaurante, am făcut un apel către parlamentari să contribuie la ridicarea nivelului de moralitate prin exemplul personal de susținere și respectare a regulilor, mai ales în perioadele cele mai dificile prin care am trecut, atunci cand secțiile ATI nu mai făceau față numărului de cazuri de COVID19 ce aveau nevoie de ingrijire specială.
10 martie – Nevoia de a aborda problemele inegalității de gen
La câteva zile după 8 martie, am reamintit colegilor deputați că, dincolo de urările și florile transmise femeilor o dată pe an, societatea românească încă se confruntă cu inegalități de gen uriașe și suntem principala sursă de trafic de femei din UE și am făcut un apel pentru cresterea conștientizarii problematicii și pentru a face mai mult pentru protejarea și promovarea drepturilor femeilor.
3 martie – Nevoia de a asigura minimum 10% din PNRR pentru educație
Am subliniat importanța primordială a educației în dezvoltarea pe termen lung în toate domeniile și impactul uriaș pe care o investiție consistentă în educație l-ar avea asupra țării, investiție care din păcate trenează de ani de zile, domeniul fiind subfinanțat cronic. Am făcut un apel către liderii politici să lupte pentru alocarea a cel puțin 10% din PNRR pentru educație, pentru a profita cât mai mult de această ocazie istorică pentru dezvoltare
2. Declaraţii politice (continuare la Raportul de 6 luni)
15 decembrie 2021 – Apel la responsabilitate şi solidaritate naţională
Am expus incoerenţa autorităţilor în deciziile privind gestionarea pandemiei de Covid-19 şi am cerut, din timp, măsuri coerente pentru întâmpinarea valului 5. Am formulat un apel la adresa unor instituţii a căror implicare în stoparea fenomenelor de fake news şi a campaniilor de denigrare a ştiinţei a lăsat de dorit.
7 decembrie 2021 – Ieri FSN, azi USL 2
Am trecut în revistă deprecierea termenilor “naţional”, “social”, “democrat” şi “liberal” de la care îşi revendică identitatea politică membrii coaliţiei PSD – PNL – UDMR şi am sancţionat oportunismul cu care cele trei partide au reînviat FSN.
15 septembrie 2021 – Responsabilitate politică în pandemie
În perspectiva ameninţătoare a valului patru al pandemiei de Covid-19, am solicitat actorilor politici şi factorilor direct responsabili încurajarea unei campanii de vaccinare în prezent amorţite, neadecvate, și aducerea acesteia la nivelul corespunzător amplorii crizei sanitare pe care o traversăm. Am arătat că o lipsă de acţiune imediată conduce inevitabil la restricţii în diferite sectoare de activitate, cu consecinţe dintre cele mai grave, în special în domeniul educaţiei şi aşa serios afectată.
7 septembrie 2021 – Avem o urgenţă în vârful Guvernului! –
În contextul crizei politice generate de demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, am invitat la depăşirea rapidă şi responsabilă a momentului de cumpănă. Am subliniat lipsa de tact şi viziune a premierului Florin Cîţu şi necesitatea raportării tuturor celor implicaţi la spiritul Constituţiei, acela de a împiedica agregarea puterii în mâinile unui grup de interese.