Declarații Politice în plenul Camerei Deputaților

Am transmis în plenul Camerei Deputaților o serie de declarații politice pentru a atrage atenția colegilor mei deputați asupra unor probleme importante din societatea românească, care au nevoie de colaborare și voință politică pentru a găsi rezolvarea. 

9 iunie 2021 – Nevoia înfiinţării unei subcomisii parlamentare care să trateze cu prioritate și consistență, problemele ce ţin de drepturile copiilor – Link

  • Am prezentat o serie de cifre îngrijorătoare cu privire la starea precară în care își duc existența un număr mult prea mare de copii în țara noastră, cifre care impun atenție și analiză dedicată rezolvării problemelor. Am propus colegilor deputați să susțină înființarea unei subcomisii parlamentare dedicată drepturilor copiilor, așa cum există deja și în unele state europene cu mai puține probleme în acest domeniu.

19 mai 2021 – Importanța crucială a organizării de concursuri corecte pentru directorii de școli – Link

  • Am subliniat faptul că vom urmări îndeaproape modul de organizare al concursurilor pentru directorii de școli, primele după mai bine de cinci ani. Este crucial ca acestea să se organizeze cât mai corect, cu accentul pus pe integritatea procesului, directorii fiind în prima linie în implementarea oricărei reforme în educație și oricărei îmbunătățiri la nivelul comunității școlare

5 mai 2021 – Nevoia transparentizării activității în comisiile parlamentare – Link

  • Am făcut un apel către ceilalți deputați să susțină proiectul de hotărâre coinițiat alături de colegi din USR PLUS ce prevede consemnarea nominală a voturilor date în comisiile parlamentare. Comisiile parlamentare sunt cele care decid prin votul membrilor forma legilor supusă votului plenului, iar creșterea gradului de transparență asupra voturilor date în comisii ar duce la creșterea responsabilității parlamentare și a încrederii cetățenilor în aleși.

7 aprilie 2021 – Susținerea medicilor și personalului medical implicat în lupta anti-COVID – Link

  • Am susținut nevoia de a sprijini, inclusiv moral, personalul medical care luptă cu mult efort și sacrificiu de peste un an de zile împotriva pandemiei de COVID19, în contextul creșterii în societate a numărului de voci ce contrazic specialiștii epidemiologi, voci anti-vaccin și uneori chiar anti-medici. 

31 martie – Nevoia ridicării ștachetei moralității și responsabilizarea liderilor politici în acest sens – Link

  • În contextul apariției în spațiul public a numeroaselor situații de încălcare flagrantă a regulilor de prevenire a COVID19 în unele baruri și restaurante, am făcut un apel către parlamentari să contribuie la ridicarea nivelului de moralitate prin exemplul personal de susținere și respectare a regulilor, mai ales în perioadele cele mai dificile prin care am trecut, atunci cand secțiile ATI nu mai făceau față numărului de cazuri de COVID19 ce aveau nevoie de ingrijire specială.

10 martie – Nevoia de a aborda problemele inegalității de gen – Link

  • La câteva zile după 8 martie, am reamintit colegilor deputați că, dincolo de urările și florile transmise femeilor o dată pe an, societatea românească încă se confruntă cu inegalități de gen uriașe și suntem principala sursă de trafic de femei din UE și am făcut un apel pentru cresterea conștientizarii problematicii și pentru a face mai mult pentru protejarea și promovarea drepturilor femeilor.

3 martie – Nevoia de a asigura minimum 10% din PNRR pentru educație – Link

  • Am subliniat importanța primordială a educației în dezvoltarea pe termen lung în toate domeniile și impactul uriaș pe care o investiție consistentă în educație l-ar avea asupra țării, investiție care din păcate trenează de ani de zile, domeniul fiind subfinanțat cronic. Am făcut un apel către liderii politici să lupte pentru alocarea a cel puțin 10% din PNRR pentru educație, pentru a profita cât mai mult de această ocazie istorică pentru dezvoltare.

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode