Săptămâna aceasta continuă a fi una a “surprizelor”. După ce Nicolae Ciucă şi-a depus luni seara mandatul, Sorin Grindeanu a devenit marţi preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, cu concursul majorității forțelor politice din Parlament, iar joi, PNL şi PSD au (re)descoperit că au afinităţi reciproce – de data aceasta, nicio surpriză.
După ce generalul Nicolae Ciucă ne-a dat peste cap planurile de audiere a miniştrilor desemnaţi pentru cabinetul domniei sale, am avut marţi şi miercuri şedinţe în plen, iar miercuri după-amiază, ședința Comisiei pentru Învăţământ.
În cele două zile de plen s-au adoptat:
Propunerea legislativă PL-x 461/2021, pentru introducerea disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” în trunchiul comun al învăţământului liceal, proiect despre care v-am relatat săptămâna trecută.
Au urmat mai multe Proiecte de Hotărâre ale Camerei Deputaţilor, dintre care, cel mai interesant este PHCD 75/2021 „pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României”. Îl amintesc pentru că toţi cei 54 de deputaţi USR au votat pentru, în timp ce colegii de la PNL şi UDMR au considerat, în cea mai mare parte, că o asemenea comisie de anchetă nu îşi are rostul. Iarăși, nicio surpriză.
Demn de menţionat este şi faptul că a fost respinsă solicitarea de a dezbate urgent, în comisii şi în plen, deja celebra lege a „certificatelor verzi”, PL-x 545/2021. Şi ar mai merita pomenit că, de vreo două săptămâni, nu trece nicio şedinţă de plen fără să fim anunţaţi, de unul sau mai mulţi colegi din ceea ce mai este actualul PNL, că se dezafiliază de la grupul parlamentar al partidului, în semn de dezacord cu politica premierului demis Cîţu şi a echipei care îl validează.
La Comisia pentru Învăţământ, de miercuri, s-au petrecut două lucruri notabile:
Întâi, am fost surprinşi de introducerea pe ordinea de zi a sedintei, în mod intempestiv și neanunțat, a propunerii legislative PL-x 255/2021, prin care organizarea rezidenţiatului studenților la medicină ar trece, din sarcina Ministerului Sănătăţii, în cea a Ministerului Educaţiei. La o lege neanunţată pentru dezbatere, PSD a depus şi o serie bogată de amendamente, la fel de “spontan”, care ar trebui să repare tot ceea ce omitea proiectul iniţial şi să îi asigure, în acelaşi timp, pe tinerii medici că vor fi în continuare salariaţi la Sănătate, nu la Educaţie. Noi, deputaţii USR, ne-am abţinut de la vot, pe deoparte pentru că nu am avut timp să le studiem oportunitatea în amănunt, dar și pentru că nu am reuşit să găsim ce schimbă practic în bine, pentru rezidenţi, această propunere legislativă în noua formă, amendată substanțial.
În fine, momentul de maximă dezamăgire pentru noi a fost generat de comportamentul Ministerului Educației și al colegilor din Comisie, membri ai celorlalte partide, la dezbaterea proiectului de lege PL-x 416/2021, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.91/2021, privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, proiect cunoscut mai simplu ca „masă caldă în şcoli”.
Colegii de la Senat amendaseră proiectul în aşa fel încât să asigure continuitatea lui şi în semestrul al doilea, prevăzând redistribuirea fondurilor către alte școli acolo unde lipsa de implicare a administrațiilor locale face programul neaplicabil pentru școlile din acele UAT-uri. De asemenea, au fost introduse criterii detaliate de selecție a școlilor vulnerabile, cu risc mare de abandon școlar și o doză sănătoasă de transparență în procesul de analiză și raportare a celor aflate în urma programului. La Camera Deputaţilor, Ministerul Educaţiei s-a răzgândit şi a venit cu o serie de amendamente care să contracareze mare parte din aceste amendamente votate la Senat, amendamente pe care, aparent fără nicio considerație asupra implicațiilor, PSD, PNL, UDMR, AUR şi minorităţi le-au adoptat pe bandă rulantă, întorcând proiectul aproape de starea iniţială şi lăsând până la 20.000 de copii fără masă caldă, în contextul în care, anual, aproximativ o treime dintre școli nu poate implementa programul și nu exista nicio formă de redistribuire a fondurilor către alte școli, din UAT-uri cu administrații mai aplecate spre împlinirea programului.
Pe data de 4 noiembrie, a avut loc Forumul Mediteraneean al Adunării Parlamentare OSCE, înglobând intervențiile mai multor delegați și parteneri, printre care și președintele grupului, Adam Halacinski, care a subliniat mai multe priorități printre care și îmbunătățirea cooperării regionale în lupta împotriva crimei organizate transnaționale. Alți colegi, printre care și Deputatul algerian Rafika Kesri și-au exprimat îngrijorarea privind schimbările climatice din zona Mediteranei și amenințarea tot mai mare pe care acestea o aduc atât asupra vieții cetățenilor, cât și a stabilității din regiune.
Weekend plăcut! Aveţi grijă de voi și de ceilalți!