Săptămâna aceasta în Parlament – 25.03.22

Cu totul atipic pentru activitatea Camerei Deputaţilor, oricât de mult aş insista în această recapitulare săptămânală cu care v-am obişnuit, nu aş putea să redau cu amănunte tot ceea ce s-a întâmplat în Plen în primele trei zile ale săptămânii, fără să scriu “Parlamentariada, epopee modernă în trei părţi”. Asta pentru că luni, marţi şi miercuri au fost supuse dezbaterii şi votate la final nu mai puţin de 49 de proiecte legislative.

S-a ajuns la acest număr printr-o suită de evenimente care demonstrează că parlamentarii coaliţiei de guvernare sunt, cu câteva excepţii notabile, o adunătură de executanți gata să împlinească orice comandă primesc de mai sus. De aceea, în această retrospectivă încep direct cu ziua de miercuri, cand s-a dezbătut și votat esenţialul:

Plx. 132/2022 este o propunere legislativă a PSD prin care se dă liber la construit microhidrocentrale în arii protejate. Deşi dezbaterea în sine, cu argumente pro şi contra, este şi ea interesantă, nu voi intra în capcana prezentării acestora în amănunt. Ajunge să spun că elemente care ar trebui să fie pură matematică sunt “calculate” de către PSD astfel încât să dea bine. Dă bine pentru băieţii deștepți din energie şi rău pentru zestrea generațiilor viitoare  – concept obscur pentru actualii guvernanți.

Importantă este, de această dată, procedura. Ionuţ Moşteanu, liderul de grup al USR, a solicitat imediat după deschiderea şedinţei retrimiterea acestei iniţiative la comisii pentru două săptămâni, propunere respinsă de plen. După 35 de minute scurse din şedinţă, domnul Simonis, liderul de grup al PSD, a făcut aceeaşi propunere, de retrimitere la comisii, pentru o oră, pe motiv că Guvernul ar vrea să mai adauge ceva. S-au supus la vot, în ordine, retrimiterea pentru o oră la comisii, permisiunea ca membrii comisiilor să părăsească plenul pentru a lucra în paralel şi prelungirea programului de lucru cât este nevoie pentru ca legea să fie adoptată în aceeaşi zi.

Există o singură justificare oficială pentru ceea ce s-a întâmplat: “Plenul este suveran!”. Prin această sintagmă, deputaţii pretind că ei au fost cei care au stabilit cursul evenimentelor şi că s-a nimerit să aibă o dorinţă identică, de data asta, cu Guvernul. Nici nu mai contează cât este de nocivă legea în sine, afrontul pentru democraţie şi principiul separaţiei puterilor în stat e cel puțin la fel de grav. Dar obișnuiți fiind cu astfel de nemernicii, sunt sigur ca majoritatea nici nu mai sesizează absurdul. Doar pentru cei care se întreabă ce era aşa de important, uitase “pădurea tutelară” să declare importanţa naţională a hidrocentralelor şi, din cauza asta, era mai greu să facă defrişările în zonă.

În aceeaşi linie cu ideile de mai sus, de apărare a democraţiei, susţinusem în aceeași zi, mai devreme, o declaraţie politică prin care atrăgeam atenţia asupra ignorării la nesfârşit a cererilor de reexaminare trimise de Preşedinte către Parlament. Deputaţii şi senatorii nu ar trebui să fie o armată de executanţi, dar în aceeași măsură respectul dintre instituţii și față de Constituție – lucruri pentru care am jurat – trebuie să existe. Recomandările Guvernului sau solicitările de reexaminare ale Preşedinţiei trebuie ascultate şi tratate cu respectul cuvenit. Nu în poziţie de drepți şi în termen de o oră, dar nici amânând zeci de săptămâni reexaminări care ar trebui sa fie tratate cu prioritate de către Parlament, conform Constituției și Regulamentului Camerei Deputaților.

Din întâlnirea Comisiei pentru Învăţământ de marţi, de la ora 10, vă prezint doar două rapoarte:

Plx. 87/2022 instituie ziua de 11 aprilie ca “Ziua educaţiei financiare”, propunere la care noi ne-am abţinut. Evident, încă o formă fără fond. Prin aceasta reuşim, astfel, performanţa de a avea o zi festivă dedicată educaţiei financiare, încă înainte de a avea educaţia financiară în școli. Ce face, mai exact, legea? Dă posibilitatea unor instituţii să cheltuiască nişte fonduri de protocol. De ce 11 aprilie? Pentru că pe 11 aprilie 1880 a fost promulgată de către Carol I legea de înfiinţare a Băncii Naţionale a României, aşa cum aflăm din expunerea de motive. Tot pe 11 aprilie, dar în 1992, a fost înfiinţată Eximbank, mare motiv de sărbătoare pentru toţi cei obişnuiţi încă dinainte de Revoluţie cu operaţiuni în comerţul exterior 😉

Plx 614/2021, inspectori și mediatori pentru comunităţile de romi, a fost re-rediscutată în comisie, în varianta parlamentară a unui joc popular acum câţiva ani: ghiciţi în care dintre cele trei apariţii ale proiectului a ascuns deputatul Manea amendamentul de salvare a plagiatorilor! Doar una este câştigătoare! Asta, apropo de respectul pentru mecanismele democratice.

Despre reuniunea OSCE PA pe tema conflictului din Ucraina, la care am participat miercuri după şedinţa de plen epopeică, v-am informat ieri într-o postare dedicată.

Vă doresc un weekend plăcut! Aveţi grijă de voi şi de ceilalţi!

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode