Retrospectiva săptămânii #44

In omnia paratus, expresie latină care înseamnă “gata pentru orice”, este motto-ul perfect al acestei săptămâni în care am aşteptat o decizie pe intrarea în Schengen, de mult promisele proiecte de lege ale Guvernului pe educație, dar şi bugetul pe 2023.

Luni, am avut două şedinţe de plen. Prima a fost una comună cu Senatul în care s-a stabilit revocarea domnului Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curții de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. Aproape unanim, parlamentarii au decis că baronul PSD de Giurgiu, pentru care se crease, special prin lege, posibilitatea să ocupe acest post, nu mai prezintă încrederea necesară poziţiei.

Cea de-a doua şedinţă de plen de luni, fără colegii de la Senat, a fost dedicată Orei Guvernului, eveniment în care un ministru este invitat să dea explicaţii cu privire la o chestiune politică arzătoare, în acest caz, situaţia lemnelor de foc. A venit ministrul mediului, Tanczos Barna, la solicitarea grupului AUR. În mod curios, acum nouă ani ieşeam pe străzi ca să protestăm faţă de planurile de exploatare de la Roşia Montană şi ceream să rămână aurul sub pământ şi pădurile deasupra lui. Şi, acum vin şi vă întreb, nu ar fi fost bine aşa?!

Partea frumoasă a zilei de luni a fost întâlnirea cu membrii de la USR Tineret Braşov, pe care, 

alături de Irineu Darău şi Victor Ilie, i-am invitat să ne viziteze la Parlament. M-am simţit bine între tineri implicaţi, plini de curiozităţi, dar şi cu multe idei bune. România are un viitor fain cu astfel de tineri.

Miercuri a fost zi de dezbateri pe propuneri legislative  în Comisia pentru Invatamant şi în plen. Am început devreme, de la ora 9, cu şedinţa din comisie, cu un aviz şi opt rapoarte pe ordinea de zi.

Masterul profesional al Academiei Alexandru Ioan Cuza, această veritabilă forjă de oameni de oţel, continuă să producă efecte prin legislaţie, dând peste cap încadrările, gradele şi, mai nou, şi salarizarea. Am dat aviz favorabil unei ordonanţe care încearcă sa facă un pic de lumină şi am respins un raport la o iniţiativă cu acelaşi sens, acum caducă.

AUR, izvor nesecat de poleială, a venit cu propunerea Plx 613/2022 ca toţi copiii să studieze la şcoală, în limba română indiferent de limba lor maternă, “Cultură şi tradiţii româneşti”. Reiterând că nu e treaba Parlamentului să stabilească programa/materiile, iniţiativa a primit raport de respingere.

Transportul elevilor a revenit în atenţia comisiei cu două proiecte. Primul este ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul încearcă să dreagă ce nu a funcţionat timp de un an de zile (!), oferind mai mulţi bani pe kilometru la decont. Cum ordonanţa precedentă, contestată de Avocatul Poporului şi de asociaţii de elevi, este în atenţia CCR, care se va pronunţa în aceste zile, momentul este foarte prost ales, se putea aştepta o decizie. USR s-a abţinut.

Cel de al doilea este chiar un proiect al USR ce a primit raport de adoptare, Plx. 744/2022, materializarea unei propuneri venite de la asociaţiile elevilor, prin care se stabileşte un mecanism mai eficient de restituire de la bugetul de stat a sumelor pe care consiliile locale şi judeţene le cheltuiesc cu transportul elevilor.

În fine, cel mai important rezultat a venit de la dezbaterea seriei de ordonanţe pe “Masă Caldă” în care s-a decis generalizarea proiectului la nivel naţional, la o rată chiar mai mare decât stabilise Senatul. Se va ajunge acum ca fiecare şcoală de stat să fie integrată în program în următorii nouă ani. Urmează ca şi Comisia pentru administraţie să aprobe modificările noastre înainte de a ajunge în plen cu legile de aprobare a ordonanțelor.

Şi, fiindcă a venit vorba, şedinţa de plen de miercuri a început la ora 10. Am ales pentru voi, ca de obicei, câteva proiecte interesante:

Plx 564/2022, iniţiativa “fără lacăte pe curtea şcolii”, a ajuns la un final fericit, adoptarea cu unanimitate de voturi. Am vorbit despre ea în mai multe ocazii – deschide curţile şcolilor pentru practicarea activităţilor sportive în afara orelor de program. Este o iniţiativă pentru care USR a insistat mult şi care are un uriaş efect pozitiv mai ales în oraşele sufocate de trafic, acolo unde copiii nu mai au practic locuri în care să se poată juca în siguranţă.

A primit girul Camerei şi o altă propunere a USR, Plx 601/2021 care stabileşte un procent de cofinanţare din bugetul local pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. Este vorba despre faţadele clădirilor, responsabilitate a asociaţiilor de proprietari. Aceste veritabile cărţi de identitate arhitecturală ajung adesea să fie mutilate, iar contribuţia din bugetul local este esenţială pentru a salva imaginea unor clădiri de mare valoare istorică şi turistică.

Doar atât a fost de bine, pentru că, de exemplu, în ciuda opoziţiei noastre s-a adoptat Plx 651/2022, lege de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă prin care se măreşte schema de personal contractual la Consiliul Superior al Magistraturii.

Joi, buba demagogiei și populismului unor demnitari austrieci s-a spart în defavoarea României, prin respingerea României și Bulgariei, colindători la uşa Schengen, membri UE de 15 ani, motivele invocate confirmând faptul că înalții demnitari austrieci si-au pus papucii invers cand s-au dat jos din pătuț pentru colăcuț.

Marţi, de Sf. Nicolae, fost anunţat Bugetul şi am aflat că Educaţia a primit nuieluşă în loc de bomboane, o alocare în continuă scădere. “In omnia parastasus”, expresie consacrată de PSD şi PNL, care nu mai are nevoie de traducere.

Joi, alături de colegii mei din USR Brașov am mers în Avantgarden, Brașov, să discutăm cu cetățenii despre ce trebuie îmbunătățit cu prioritate în comunitatea lor și pentru a simți puțin mai bine pulsul acesteia.

Astăzi, alături de colegul meu consilier Ovidiu Paraschivescu, am fost la Școala gimnazială din Sânpetru, Brașov, unde am discutat cu un om remarcabil. Directorul acestei instituții, domnul Daniel Petrule, a fost desemnat director Merito în 2022 pentru numeroasele proiecte pe care le-a implementat în scoală, prin care le dezvoltă elevilor abilități de viață pe care le vor folosi ca adulți. Am întâlnit un om care, din pură pasiune, muncește zi de zi pentru a transforma școala din Sânpetru într-un loc fascinant, care să mențină viu interesul copiilor pentru învățare. Din postura de om profund îngrijorat de starea generală a învățământului, nu contenesc sa fiu uimit de cât de mulți oameni pasionați avem totuși în educație. 

Vă doresc un weekend plăcut! Aveţi grijă de voi şi de ceilalţi!

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode