Săptămâna aceasta în Parlament – 17.12.21

A fost o săptămână bogată în evenimente la Parlament, cu trei ședințe furtunoase în plen şi cu o ședință interesantă a Comisiei pentru învățământ.
Luni, şedinţa în plen a debutat cu două proiecte de hotărâre, PHCD 88/2021 şi PHCD 89/2021 care schimbă componenţa unor comisii permanente ale Camerei. În primul proiect, grupul PNL a mai înlocuit, aşa cum o face de când s-a împărţit în două, încă un membru al unei comisii “importante” şi l-a trimis la o comisie pe care o desconsideră: doamna deputat Violeta Alexandru a trecut de la Comisia pentru muncă la Comisia pentru drepturile omului. Vă reamintesc că Violeta Alexandru a fost ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale… ca să înţelegeţi cât de puţin contează competenţele și experiența, când vine vorba de politica USL2.
Cel de-al doilea proiect de hotărâre aduce o modificare în grupurile de deputaţi USR din comisiile pentru învățământ și apărare.
Într-o a doua parte a şedinţei am votat cu buletine, la dorinţa majorităţii, secretarul general al Camerei şi un secretar adjunct, apoi am dezbătut câteva proiecte care au şi fost adoptate miercuri la votul final. Pe scurt:
În anul 2022 va avea loc recensământul populaţiei (ultimul s-a desfăşurat în 2011) şi PL-x 559/2021 aduce câteva modificări necesare pentru organizarea acestuia.
Prin PL-x 623/2021 industria HORECA primeşte sprijin pentru a instala panouri fotovoltaice şi a deveni astfel ceea ce se numeşte “prosumator” adică o combinaţie între producător şi consumator de energie (ia energie din reţea când are nevoie şi cedează energie reţelei atunci când ceea ce produce depăşeşte consumul necesar). Ca fapt divers, ceva similar se întâmplă de câteva zile la Grădinița 34 din Braşov, după cum a anunţat primarul Allen Coliban.
Marţi a avut loc ședința Comisiei pentru învăţământ în care propunerea USR de a deschide curţile şcolilor după program pentru activităţi sportive, PL-x 450/2021, a provocat dezbateri aprinse. Un proiect simplu a fost întors pe toate părţile şi răstălmăcit de către unii colegi pentru a justifica opoziţia, ocazional furibundă, la această iniţiativă. După discuţii intense, raportul favorabil a fost adoptat cu majoritate de voturi şi, după acordul plenului, nu va mai fi nevoie ca elevii să sară gardul ca să poată practica sportul după ore.
Tot marţi, ne-am întâlnit din nou cu buletinele de vot la şedinţa de plen. Noua majoritate a mai schimbat câteva persoane, de această dată în Comisia specială pentru controlul activităţii SIE, Comisia comună permanentă pentru controlul activităţii SRI şi în Comitetul de Reglementare al ANRE, unde va supraveghea piaţa de energie din România inginerul mecanic agricol Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, care n-a mai prins un mandat de parlamentar.
Miercuri, şedinţele de plen desfăşurate în paralel, au produs o dublă satisfacţie pentru cabinetele parlamentare braşovene, al meu și al lui Irineu Darău, un prilej să vă relatez azi, ca o exceptie, şi despre aspecte de la Senat:
La Camera Deputaţilor am luat cuvântul pentru a susţine propunerea legislativă a USR aflată în procedură de reexaminare PL-x 215/2021, care a fost ignorată timp de două luni pe ordinea de zi, ce prevede că numirile directorilor interimari vor fi făcute de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ şi nu de inspectorate ca până acum (descentralizare și depolitizare parțială). Propunerea a fost adoptată în iunie, dar, pentru că organizarea concursurilor de directori în şcoli era iminentă, patronul spiritual al “Românie educate” a invocat niscai argumente pentru a întoarce legea în Parlament, unde s-a întârziat adoptarea ei chiar şi la prima cameră. Din fericire, în ciuda unei amânări de domeniul absurdului și ridicolului, la votul final din plen s-a înregistrat o singură abţinere şi 281 de voturi pentru.
Aproape concomitent, în plenul Senatului, propunerea legislativă L540/2021, la care Irineu şi cu mine suntem iniţiatori, înregistra o singură abţinere şi 111 voturi pentru. Propunerea noastră rezolvă o situaţie neprevăzută acum în lege, în care un părinte imunizat nu poate primi concediu de îngrijire a copilului cu vârsta mai mare de 7 ani, aflat în carantină pentru o boală contagioasă. În cazurile de Covid-19, de exemplu, părinţii vaccinaţi nu primeau concediu dacă se îmbolnăvea copilul cu vârsta mai mare de 7 ani şi nici nu rămâneau în carantină alături de acesta până nu aveau un test pozitiv. De săptămâna viitoare, propunerea va parcurge în procedură de urgenţă şi circuitul legislativ din Camera Deputaţilor.
Vă doresc un weekend plăcut, aveţi grijă de voi și de ceilalți!

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode