A debutat prima sesiune parlamentară din anul 2022 într-o perioadă turbulentă, marcată de ameninţări politice externe sau interne, de o criză a facturilor la energie şi de un val cinci al pandemiei de Covid-19, ajuns la culmea manifestării sale.
Deşi cu siguranţă mai puţin important pentru noi toţi, dar de interes pentru cuprinsul acestei rubrici de trecere în revistă a săptămânii în activitatea de deputat, trebuie să punctez că anul acesta începe în Parlament cu alte aşteptări decât începuse 2021. USR PLUS este acum în opoziţie, la guvernare avem o cârdăşie solidă între partidele care au tratat ţara ca uzufruct timp de mai bine de 30 de ani şi acest lucru înseamnă pentru noi o dificultate suplimentară în a promova schimbările pe care le dorim.
Acestea fiind spuse, săptămâna parlamentară a început marţi, întâi februarie cu un plen în care s-au ales vicepreşedinţi, secretari şi chestori ai Camerei Deputaţilor, după cutuma de început de an. A prezidat domnul Ciolacu. Dintre noutăți, doamna Barcari s-a întors în PNL, după ce părea că ar vrea să meargă mai departe alături de Ludovic Orban şi ne vom reîntâlni cu domnia sa în Comisia pentru Învățământ. Am avut, din nefericire, şi două momente de reculegere, în urma deceselor domnului deputat Kelemen Attila (UDMR) şi al colegului nostru, senatorul Cosmin Viaşu.
Miercuri a avut loc prima şedinţă a Comisiei pentru Învăţământ, după ce, cu o zi înainte, a avut loc o conferinţă cu tema „Dezvoltarea României prin Educație și Antreprenoriat”. La şedinţa comisiei am avut pe ordinea de zi câteva rapoarte, unele foarte speciale, şi două avize, astfel:
Plx. 538/2021 – o propunere legislativă prin care raportarea activităţii de cercetare din domeniul universitar ar fi mult simplificată prin crearea unei platforme naţionale dedicate. Raportul pe proiect a fost amânat, în urma unor neînţelegeri între iniţiatorii de la PNL şi cei de la PSD.
Au urmat 5 rapoarte privind starea învăţământului superior sau preuniversitar din România, începând din anul şcolar 2018-2019 şi până în anul 2019-2020. Pe lângă întârzierea evidentă, în afara prevederilor legii, colegul meu, deputatul Brian Cristian a subliniat că rapoartele nu vin într-un format uşor de utilizat, în aşa fel încât să putem extrage date pe care să ne bazăm iniţiativele legislative. Guvernul trimite hârtii. Staff-ul comisiei le scanează şi le trimite în format de fotografii digitale deputaţilor spre analiză. Este o muncă de Sisif să cauţi ceva relevant în ele.
Astfel se petrec lucrurile în anul de grație 2022. Bine, totuși, că nu ni le trimit scrise de mână.
Cele două avize, Plx. 596 şi Plx. 598/2021 reprezintă proiecte de lege pentru aprobarea ordonanţelor de urgenţă prin care s-a rectificat bugetul, inclusiv cel al Ministerului Educaţiei, în septembrie şi, respectiv, în noiembrie anul trecut. Evident că votul asupra lor, la câteva luni după ce fondurile au fost deja utilizate, este golit de sens, de aceea am hotărât să avem mai degrabă poziţii ca note de protest în legătură cu cele două proiecte de lege, ţinând seama şi de realitatea tragică a subfinanţării educaţiei și în 2022, dar și pentru că, în cazul ordonanţei din septembrie, 3 miliarde de lei erau dirijaţi prin PNDL3 din fondurile de rezervă ale statului, în plin val pandemic(!), de către stimabilul fost premier Cîţu.
Cea de-a doua rectificare supusă votului, cea de la sfârşitul lui noiembrie, tăia jumătate din banii destinaţi proiectului Masa Caldă, în ciuda tuturor avertismentelor noastre din lunile octombrie şi noiembrie că se va ajunge ca programul să nu poată fi implementat aşa cum era gândit și că ar trebui direcționați banii nefolosiți altor UAT-uri mai dispuse să implementeze programul pilot. Am votat abţinere pentru acest al doilea proiect de lege, răul fiind deja ireparabil.
Miercuri, din mulţimea de propuneri legislative adoptate în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, amintesc două la care se numără printre iniţiatori şi parlamentari USR din legislatura anterioară:
Plx. 57/2020, având drept iniţiatori foştii senatori USR Vlad Alexandrescu şi Dan Lungu, prin care se remediază o lacună din Legea 8/1996, a drepturilor de autor, unde fuseseră omişi autorii de operă scrisă şi vizuală reprodusă digital şi, prin urmare, erau privaţi de anumite beneficii care, de acum înainte, după promulgarea legii, vor fi acordate.
Plx. 435/2018, o iniţiativă transpartinică prin care în rândurile instituţiilor publice obligate să realizeze o expertiză seismică sunt incluse şi policlinici, dispensare şi spitale, concomitent cu prorogarea termenului până la care trebuie dispusă începerea expertizei, atât pentru unităţi sanitare cât şi pentru cele de învăţământ deja prevăzute în lege, până la data de 1 ianuarie 2023.
Tot miercuri după-amiază a avut loc un plen reunit solemn al celor două camere, cu ocazia aniversării a 15 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană. L-am putut auzi toți pe senatorul AUR Sorin Lavric descriind propriul partid drept unul proeuropean, amuzat de propria glumă, dar și spre amuzamentul celor prezenți.