Limitată la doar două zile dar, pentru noi, intensă. Aşa a fost activitatea în Parlament, în săptămâna de lucru care se încheie astăzi. În mod neobişnuit, v-am relatat aproape în direct, pe măsură ce lucrurile se petreceau sub ochii noştri, saga Plx 614, iniţiativa care, dintr-o propunere şmecherească, s-a transformat, peste noapte, într-o armă de asalt împotriva bunului simţ. Deznodământul fericit este că aceasta se întoarce, a doua oară, la comisiile raportoare şi sunt speranţe că iniţiatorul ei se va limita să schimbe doar ce şi-a propus iniţial, fără să mai încerce să salveze plagiatorii.
Săptămâna aceasta, Comisia pentru învăţământ nu a avut programată o şedinţă pentru discutarea vreunui proiect – o pauză pe care am considerat-o iniţial bizară, dar care a căpătat sens, odată cu revelaţia amendamentelor ocultate din Plx 614.
În plen, dezbaterile s-au desfăşurat doar pe marginea unor rapoarte de adoptare, în două reprize, luni după-amiază şi marţi dimineaţa, când a fost şi votul final pentru cele unsprezece proiecte. Dintre acestea, am selectat două:
1/ Plx 59/2022, la care USR PLUS s-a abţinut şi care prevede că angajarea pe durată nedeterminată a personalului contractual din perioada pandemiei se poate face în urma unui examen. Cum diavolul se ascunde în detalii, subliniez că termenul “examen” a înlocuit cuvântul “concurs” şi noi credem că este o diferenţă apreciabilă între cele două.
2/ PHCD 7/2022, prin care s-a adoptat opinia Camerei Deputaţilor cu privire la un program de politică al Uniunii Europene: “Calea către deceniul digital”. Menţionez acest proiect de hotărâre, pentru că avem toţi imaginea instituţiilor învechite, rezistente la orice încercare de reformă, în care funcţionari plimbă teancuri de hârtii între registratură şi arhivă. Ei bine, sărmana “digitalizare europeană” a cunoscut ruşinea de a fi plimbată în acest mod pe la comisii – probabil i-a lipsit un dosar cu şină. Nu ne rămâne decât să sperăm că digitalizarea se va răzbuna pentru acest afront şi va aduce ţara în rând cu lumea civilizată în anii următori.
Altfel, tot în legătură cu activitatea din plen, ştiţi care este singurul cuvânt din limba română care are cinci consoane consecutive? Ei bine, a fost a optsprezecea oară pe ordinea de zi cererea preşedintelui de a reexamina proiectul Plx 457/2019, cel în care parlamentarii au refuzat copiilor dreptul la educaţie sexuală. Din iunie 2021 nu primeşte acest proiect raport de la comisiile de fond, Muncă şi Juridică. Acum, că proiectul a împlinit optsprezece apariţii pe ordinea de zi, mă aştept ca, major fiind, nici să nu ne mai ceară vreo părere
Tot marţi dimineaţă, am susţinut în plen o declaraţie privitoare la reprezentarea femeilor în Parlament şi în viaţa politică. Am arătat că mai puţin de 20% din parlamentari sunt femei şi că festivismul specific zilei de 8 martie ar trebui înlocuit de măsuri concrete pentru asigurarea echităţii între genuri.
Ieri am lucrat, împreună cu colegii din circumscripţie, la amenajarea noului sediu al USR PLUS Braşov din Piaţa Enescu nr. 2, lucrări care vor continua și în perioada următoare. Bineînțeles, la final, veți fi invitații noștri.
Vă doresc un weekend plăcut! Aveţi grijă de voi şi de ceilalţi!