De cele mai multe ori, Parlamentul nu se ridică la înălțimea misiunii sale, lucru care se reflectă în atitudinea cetăţenilor faţă de aleşii neamului. Este consecinţa faptului că în Parlament sunt apărate atât de multe avantaje personale, încât adesea interesul naţional e aproape invizibil. De aici şi legile proaste, tărăgănarea în funcţie de subiect, sentimentul general că nu se lucrează sau că este o instituţie lentă, cu mecanisme labirintice, incapabilă de reacţie rapidă.
Săptămâna aceasta era însă imposibil să nu se vadă ce avem de făcut cu prioritate, indiferent de tabere. Deşi programată inițial pentru marţi, membrii Biroului Permanent au înţeles urgenţa, aşa că luni ne-am întâlnit în şedinţă comună cu senatorii, pentru adoptarea “Declaraţiei Parlamentului României cu privire la situaţia din Ucraina”. A fost citită de deputatul din partea Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petreţchi, aflat la Sighetu Marmaţiei pentru a sprijini primirea refugiaţilor din calea războiului. Declaraţia condamnă în termeni duri agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, fără a uita de anexarea ilegală a Crimeei, asigură poporul ucrainean de solidaritatea României şi aminteşte că în ţara vecină trăieşte o comunitate numeroasă de români.
Marţi, activitatea a debutat cu şedinţa Comisiei pentru învăţământ, de această dată una fără o istorie aparte, cu scurte discuţii asupra unor comunicări ale Uniunii Europene, asupra unor avize şi cu o reexaminare a Plx 614/2021, cea care propune introducerea unui nou post de inspector şcolar și ușurează condițiile de angajare a mediatorilor, proiect care a primit raport favorabil la indigo – USR PLUS s-a abţinut, ceilalţi deputaţi au votat pentru.
Vă mai supun atenţiei un proiect, Plx. 69/2022, propus de colegii de la AUR, prin care se doreşte acordarea unei alocaţii pentru copii, care să ajute familiile cu mulți copii, astfel: 300 de lei pe lună pentru un copil şi 600 de lei pe lună pentru fiecare copil al unei familii care are în îngrijire doi sau mai mulţi copii. Cum aţi fi votat? Noi ne-am abţinut, pentru că am considerat că statul ar face o discriminare între copii: cei care au fraţi ar primi mai mult decât cei singuri la părinţi. E normal să sprijinim natalitatea, familiile cu mulți copii, e normal ca nivelul alocaţiei pentru copii să fie unul decent, dar nu discriminându-i între ei pe baza numărului de frați. Amintesc aici și Art.16 din Constituție: (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
Marţi după-amiază a avut loc şedinţa de plen dedicată respingerilor. Dintre numeroasele proiecte respinse în rafală, aleg să vi le prezint pe cele câteva despre care v-am vorbit deja de-a lungul timpului, când au fost supuse dezbaterii la Comisia pentru învăţământ.
Au fost trei proiecte iniţiate de USR PLUS care vizau activitatea “academiilor”, acele cuibare confortabile în care statul-găină se ouă, iar Zdreanţă stă la pândă ca să-şi înhaţe recompensa. Dezbaterile s-au aprins pe marginea desfiinţării Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Plx. 522/2021, ca ultimă soluţie la care am recurs, dacă nici cu propunerile legislative de deconectare de la bugetul de stat a acestor căpuşe nu am reuşit. USL 2.0 a votat să le păstreze, dar simt că vor exista noi episoade ale acestei bătălii importante din războiul USR PLUS cu sinecurile. Zdreanţă ştie că noi ştim că fură ouă şi că nu o să îi dăm pace.
Apoi plenul a respins Plx 572/2021, proiectul la care sunt iniţiator şi care prevedea eliminarea posibilităţii de a renunţa voluntar la titlul de doctor, pârghie introdusă de Ponta pentru a oferi plagiatorilor o portiţă de scăpare când sunt cercetați pentru plagiat. Am luat cuvântul şi am expus de la tribună goliciunea împăratului.
Miercuri ne-am întâlnit iarăşi în plen, de data aceasta pentru a adopta proiecte de lege, şi mă opresc la două dintre acestea:
Plx. 610/2021, proiectul iniţiat de noi şi susţinut de colegi de la aproape toate partidele, prin care primesc concediu de îngrijire a copiilor şi părinţii vaccinati ai minorilor cu vârste mai mari de şapte ani care suferă de o boală infecto-contagioasă. Până acum, legea uita de acest caz şi, dacă părintele era deja trecut prin boală sau vaccinat, el nu putea să stea acasă, lângă propriul copil bolnav, decât solicitând alte forme de concediu – de odihnă sau fără plată. Am luat cuvântul pentru a prezenta propunerea şi pentru a mulţumi pentru susţinerea largă de care aceasta s-a bucurat, reflectată în cele 292 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, din 294 de deputaţi prezenţi. Pe de altă parte, remarc şi discursul acid, dar just, al doamnei Violeta Alexandru cu privire la tărăgănarea parcursului acestui proiect în Camera Deputaţilor, în condiţiile susţinerii unei majorităţi solide care s-a bulucit în fotografia de final.
Plx 583/2021, un proiect extrem de controversat acordă de facto o amnistie fiscală transportatorilor care au interpretat legea în aşa fel încât au dat şoferilor salarii minime şi diurne consistente, pentru că puteau evita astfel impozitarea. A fost o discuţie lungă şi aprinsă, cu multe adevăruri inconfortabile rostite de la tribună, mai ales că alţi transportatori au ales să procedeze altfel şi să nu profite de ambiguităţile din lege. Proiectul a fost adoptat aproape în unanimitate, dar rămân suspendate în sala plenului atât întrebări cu privire la capacitatea statului de a scrie bine legile, cât şi, mai ales, dubii legate de competenţa şi buna credinţă a ANAF.
Joi, am participat la Prefectura Braşov la o întâlnire cu mai mulţi actori politici de pe scena locală, alături de un număr considerabil de reprezentanți ai spitalelor din Brașov despre care va voi vorbi în următoarea postare.
Vă doresc un weekend plăcut! Aveţi grijă de voi şi de cei în nevoie!