Această săptămână a stat, din perspectiva activităţii parlamentare, sub semnul moţiunii de cenzură care marchează sfârşitul primului şi, sper, ultimului guvern Cîţu.
Luni, 4 octombrie, ultima şedinţă de Guvern în care se puteau adopta ordonanţe de urgenţă l-a ţinut pe domnul ministru Bode departe de Camera Deputaților în care era invitat să dea explicaţii cu privire la măsurile din pandemie.
În şedinţa Comisiei de Învăţământ de marţi dimineaţă, dezbaterile pe marginea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.100/2021, PL-x 339/2021, au durat jumătate de oră, până a început şedinţa în plen, şi toate cele trei proiecte de pe ordinea de zi au fost amânate pentru o întâlnire ulterioară a Comisiei.
Unicul proiect discutat suscită interes, întrucât prevede trecerea creşelor de stat, de la autorităţile publice locale, în sistemul de educaţie naţional, sub îndrumarea ministerului de resort. Reluăm discuţiile pe subiect săptămâna viitoare. Între timp, pregătim un amendament la acest proiect de lege, pe care îl vom detalia săptămâna viitoare.
Şedinţa în plen a Camerei a constat, în principal, într-o serie de respingeri de propuneri legislative, dintre care consemnez una singură, PL-x nr. 459/2018, Proiect de Lege pentru modificarea alineatului 1 al articolului 175 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal.
Liviu Dragnea a ieşit din închisoare şi pare că şi-ar relua activitatea politică, dar Parlamentul încă resimte reverberaţiile luptelor care s-au dat pentru salvarea lui prin intervenţii asupra Codului Penal. Această iniţiativă a unor parlamentari PSD insera o distincţie foarte convenabilă între funcţionarii publici şi „funcţiile de demnitate publică”. Propunerea domniilor lor nu a înşelat, din fericire, vigilenţa Comisiei Juridice de Disciplină şi Imunităţi care a constatat că aceasta contravine articolului 16 alin. (1) din Constituţie, care afirmă egalitatea cetăţenilor „în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.
Marţi după-amiază, după cum ştiţi deja, am votat pentru moţiunea de cenzură menită să ne scape de Florin Cîţu, ca prim pas esențial în rezolvarea crizei politice declanșate de nesăbuința și abuzurile repetate ale acestuia şi pentru a putea trece cu toţii la rezolvarea acestei crize, preferabil cu o abordare nouă, care sa nu mai saboteze reformele la care ne-am angajat, sa nu mai submineze eforturile de eliberare a justitiei, profesionalizarea managementului spitalelor sau depolitizarea invatamantului. Pe scurt, să încetăm definitiv cu abordările prin care se promovează interese personale sau de grup în detrimentul nevoilor urgente ale ţării.
Să aveţi un weekend plăcut şi aveți grijă de voi!