Săptămâna aceasta în Parlament – 10.12.21

După o săptămână de pauză în Parlament, corelată cu mini-concediul de Sf.Andrei și ziua naţională, ne-am reluat activitatea cu o festivitate în care am aniversat 30 de ani de la aprobarea noii Constituții a României, în decembrie 1991. Nici nu aminteam despre asta, dacă nu s-ar fi manifestat, de la tribuna plenului reunit, un consens transpartinic în privinţa modificării legii fundamentale a statului – unele dintre intenţiile de schimbare fiind alarmante, ca de exemplu diminuarea puterii Preşedintelui şi concentrarea ei într-o zonă ce ar afecta dramatic arhitectura instituțională, separarea puterilor în stat și forma de guvernământ.
Luni, şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, programată în mod obişnuit, a fost una cu dezbateri şi vot. A fost aprobată percheziţia informatică a deputatului PNL Adrian Gheorghe Miuţescu care, potrivit DNA, are calitatea de suspect pentru săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței în scopul obținerii pentru sine sau pentru altcineva de foloase necuvenite. Mai exact şi mai puţin pompos, Parlamentul a dat voie Parchetului să umble în telefonul suspectului, telefon aflat deja în posesia organelor de cercetare penală.
Marţi, în schimb, şedinţa de plen a fost una cu multe proiecte de lege dezbătute, într-un ritm accelerat. S-a depăşit programul obişnuit de lucru, poate pentru că se apropie încheierea sesiunii parlamentare şi propunerile legislative s-au tot adunat pe ordinea de zi în aceste săptămâni de audieri sau de sărbătoare.
Dintre deciziile luate în plen, menţionez în primul rând adoptarea PL-x 416/2021, pe care am mai prezentat-o pe larg în postări anterioare: programul-pilot “Masă caldă în şcoli” continuă şi în semestrul 2 al anului şcolar, fără întreruperea pe care ar fi presupus-o prelungirea printr-o nouă ordonanţă de urgenţă.
Între legile organice adoptate, PL-x 125/2021, iniţiată de USR PLUS aduce modificări şi completări la legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi la cea privind organizarea judiciară, pentru a veni în întâmpinarea unor decizii de neconstituţionalitate ale CCR. Practic, se elimină nişte situaţii în care posturi de magistraţi ar fi putut fi ocupate fără concurs şi se reglementează aspecte care privesc transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor.
În fine, amintesc aici şi de PL-x 430/2021, o iniţiativă şi cu bune, şi cu rele, care a suscitat discuţii aprinse. Pe scurt, este vorba despre un proiect de lege iniţiat de Guvern prin care, printre revizuiri de definiţii necesare pentru a ţine pasul cu direcţiile de evoluţie din televiziune, Consiliul Naţional al Audiovizualului primeşte atribuţii şi în ce priveşte conţinutul online. Este o modificare pe care mulţi o consideră controversată, pentru că ar putea conduce la cenzură. Pe de altă parte, CNA nu poate interveni direct în ce priveşte conţinutul individual, dar va putea solicita platformelor online să adopte sau să revizuiască regulamentele proprii. Cu gândul la ultimele dezvăluiri ale avertizorilor de integritate privind algoritmii folosiţi pentru viralizarea unor informaţii, ne rămâne să sperăm că vom profita de partea luminoasă a acestei legi, dar veghind să nu existe căderi în abuz. Din păcate, PSD a profitat de moment ca să strecoare şi un amendament prin care s-a înlăturat interdicţia ca pe restul mandatului rămas să poată reveni în funcţie preşedintele demis al CNA, aşa că se poate intui revenirea Monicăi Gubernat la cârma instituţiei.
Tot marţi, a avut loc o şedinţă fulger a Comisiei pentru învăţământ, cu două rapoarte şi un aviz pe ordinea de zi. A fost poate cea mai scurtă întrunire pentru dezbateri a comisiei, dar oarecum justificat, pentru că toate proiectele aveau mai degrabă o componentă secundară legată de domeniul învăţământului și nu au fost manifestate obiecții sau amendamente:
PL-x 395/2021 prevede în principal trecerea unui teren de la un institut din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice la un altul din cadrul aceleiaşi entități, pentru a permite dezvoltarea unui proiect de cercetare de anvergură. Propunerea legislativă primise deja acordul Comisiei pentru agricultură, cea mai în măsură să se pronunţe pe fondul problemei, şi a fost adoptată în unanimitate şi la Învăţământ. La rândul nostru studiasem problema în amănunt și nu mai aveam vreo suspiciune în privința oportunității proiectului.
PL-x 567/2021, cu Guvernul ca iniţiator, introduce posibilitatea ca studenţii din instituţiile de învăţământ ale MAI să poată participa la activităţi desfăşurate de instituţii similare din străinătate. Specificul acestui tip de învăţământ face ca decizia pe fond să aparţină mai degrabă Comisiei pentru apărare, co-raportoare.
Tot marţi, am făcut de la tribuna Camerei Deputaţilor o declaraţie politică în care am amendat ipocrizia coaliţiei nou-formate, nimic altceva decât o convieţuire lucrativă pentru abonaţii la banii statului din taberele pretins rivale. Am trecut în revistă, în cele trei minute alocate, deprecierea unor termeni folosiţi în numele partidelor de la putere, termeni care au ajuns să nu mai însemne nimic politic pentru că, în loc să apere blazoane precum “naţional”, “liberal”, “social” sau “democrat”, vechii tovarăşi de cârdăşie, acum din nou împreună, le-au folosit doar ca pe măşti ideologice pentru hoţie.
Vă doresc un weekend plăcut! Aveţi grijă de voi și de ceilalți!

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode