Săptămâna aceasta în Parlament – 12.22.21

A mai trecut o săptămână de activitate în Parlament şi deja se conturează intrarea USR PLUS în opozitie și o nouă monstruoasă coaliție, USL 2.0, între PSD şi PNL. În Parlament am resimţit această înţelegere dintre vechii camarazi chiar la Comisia pentru Învăţământ, unde, aşa cum v-am spus deja, legile propuse de USR PLUS sunt respinse înainte chiar de a fi dezbătute.
Am să vă relatez astăzi mai mult despre activitatea din plenul Camerei Deputaţilor. După dezbateri în două reprize, printre alte propuneri legislative, au fost adoptate marţi:
PL-x 507/2020, care priveşte descentralizarea programului operaţional regional. De acum, agenţiile de dezvoltare regională din România devin autorităţi de management. Anumite sume – circa 13 miliarde de euro – pe care le administra Ministerul Fondurilor Europene vor fi gestionate direct de către aceste autorităţi, contribuind astfel la descentralizare și oportunități noi de dezvoltare.
PL-x 401/2021, prin care un procent din taxele percepute pentru obţinerea licenţei pentru jocuri de noroc va merge către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (1%) şi către Comitetul Naţional Paralimpic (0,2%), pentru susținerea sportului românesc.
PL-x 439/2021 şi PL-x 8/2018, prima – dedicată persoanelor juridice, cealaltă – pentru persoane fizice, prin care se reduce cota de TVA pentru lemnul de foc de la 19% la 5%.
PL-x 467/2021, prin care se introduce în lege conceptul de dronă şi se acordă armatei române şi forţelor armate străine aliate, posibilitatea de a apăra diverse obiective strategice, de intruziunea dronelor în zone protejate.
Menţionez, la final, adoptarea PL-x 369/2021, prin care se înlesneşte obţinerea permisului de vânătoare şi se desfiinţează unele cote de vânătoare la specii de păsări migratoare cu „populaţie stabilă”.
Şi o veste bună: A trecut tacit, către Senat, propunerea legislativă inițiată de colegul Filip Havârneanu, la care mă număr printre co-iniţiatori, de a consolida predictabilitatea taxelor percepute de universităţi pentru locurile din învăţământul cu taxă.
Despre atmosfera din Comisia pentru Învăţământ v-am spus deja, PSD şi PNL şi-au dat mâna pentru a respinge, fără ca măcar să dezbată amendamentele, proiectul Oanei Ţoiu, prin care se acordau tinerelor tichete sociale pentru procurarea de produse de igienă.
Dar, ca să încheiem într-o notă optimistă, tot în Comisia pentru Învățământ a primit raport favorabil propunerea legislativă PL-x 315/2021, co-inițiată alături de colegi din Comisie de la UDMR. Proiectul prevede posibilitatea angajării de asistenţi sociali pentru sprijinirea elevilor aflaţi într-o situaţie socio-economică dezavantajată de către Centrele de Resurse şi Asistenţă Educaţională de la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti. De asemenea, pe același punct, în Comisie a fost adoptat și un amendament întocmit în colaborare cu colegii mei de cabinet, cărora țin să le mulțumesc cu această ocazie.
Tot legat de echipă, în acest sfârșit de săptămână experimentăm un nou mod de organizare a echipei de legislativ.
Toate cele bune! Aveţi grijă de voi şi de ceilalţi!

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode