Se încheie astăzi o săptămână destul de provocatoare și turbulentă. De obicei, vinerea vă relatez ce s-a întâmplat la Comisia de Învăţământ şi în plenul Camerei Deputaţilor, însă săptămâna aceasta a fost dedicată audierii în comisii a miniştrilor propuşi pentru guvernul Dacian Cioloş, aşa că a fost mult redusă activitatea de dezbatere în plen, limitată la mai puţin de o oră, luni, iar cea de analiză a proiectelor de lege în Comisia pentru Învăţământ, suspendată total.
Luni, aşadar, de la ora 16:00, am reuşit să discutăm şi să votăm doar cinci proiecte de pe ordinea de zi, şi anume proiectul de hotărâre privind vacantarea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor după înregistrarea demisiei lui Ludovic Orban şi patru ratificări, dintre care trei acorduri de împrumut şi o convenţie.
Aceste acorduri de împrumut, PL-x 340, 341 şi 342, toate din 2021, permit finanţarea spitalului regional de urgenţă Iaşi, a „Proiectului privind şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile în România” şi respectiv a „Proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”. Aşadar, toate susţin sănătatea şi educaţia, priorităţi ale partidului nostru în general şi ale majorității celor care îmi faceţi onoarea să mă urmăriți.
Le menţionez pentru că îmi permit să mă abat de la formalismul cu care v-am obişnuit vinerea, ca să vă împărtăşesc o picanterie din plen. Ne-am întins aproape o oră cu dezbaterile pe aceste proiecte, doar pentru că reprezentanţii AUR au simţit nevoia să combată „înrobirea României” de către băncile de reconstrucţie ori de investiţii, fără a uita să sublinieze că sunt de acord cu proiectele, că sunt bune, dar doar dacă sunt construite din fonduri nerambursabile.
La al treilea proiect, PL-x 342, cel dedicat reformei din sectorul sanitar, @Adrian Wiener, deputat USR, un medic care a văzut din tranşee dezastrul din pandemie şi consecinţele iresponsabilităţii cu care anumiţi actori politici tratează molima, a amendat politica în sănătate a AUR cu o intervenţie scurtă de la tribună:
„I-am auzit pe colegii de la AUR… sigur, dincolo de stridenţe, de vehemenţe, de trimiteri la cod penal, i-am auzit făcând apel la responsabilitate, asta în timp ce 6 din cei 17 parlamentari AUR prezenţi în această sală, la incidenţă de 16,4 în Bucureşti, nu poartă mască”.
Dar aceste ipocrizii și demagogii din plenul Camerei Deputaților, au fost eclipsate de tot procesul audierii miniștrilor propuși de partidul nostru, în care celelalte partide au votat, cot la cot, aproape fără excepție, avize negative.
Marţi a avut loc audierea în comisiile reunite, Comisia pentru Învăţământ, comisie din care fac parte. Colegii mei propuşi pentru poziţiile de miniştri, atât Mihai Goţiu, cât şi Corina Atanasiu, s-au descurcat cu brio în faţa tirului de întrebări și bullying, demonstrând experienţa acumulată în aceste arii de expertiză. Desigur că nu a fost suficient pentru un aviz pozitiv, în faţa înţelegerilor de culise dintre PSD şi PNL.
Miercuri, m-am numărat, alături de colegii din USR+ şi câțiva rebeli din PNL, căror le mulţumesc, printre cei 88 de parlamentari care au votat pentru guvernul propus de Dacian Cioloş.
Am lăsat la urmă vestea cea bună din această săptămână: Biroul Permanent a aprobat constituirea Subcomisiei pentru drepturile copilului, urmând să stabilim misiunea şi componenţa ei. Mă bucur că s-a dat curs solicitării mele de a înfiinţa această subcomisie şi că am făcut, astfel, un prim pas înainte pentru recunoaşterea importanţei şi necesităţii apărării drepturilor copilului, în mod special și distinct de Comisia pentru Drepturilor Omului.
Să aveţi un weekend plăcut şi, chiar dacă suntem asaltaţi de „stridenţe şi vehemenţe”, să încercăm să rămânem fiecare cu o doză sănătoasă de pace interioară și responsabilitate în contextul social actual.