Săptămâna aceasta în Parlament – 24.12.21

Lăsăm astăzi în urmă patru zile agitate în Parlament, cu surprize, scandaluri şi circ, peste care patronează, din ce în ce mai păgubos pentru ţară, cârdăşia transpartinică PSD-PNL-UDMR.
Luni s-a desfăşurat o şedinţă în plen a Camerei Deputaţilor, pe care au întrerupt-o deputaţii AUR cu giumbuşlucurile lor – pâine nu prea a fost, mai mult circ și confiscarea activității camerei, inclusiv ascunderea vorbitorilor în spatele unui cearșaf cât toată lățimea sălii.
Pe ordinea de zi se regăsea, fără nicio şansă reală de a fi dezbătută, propunerea legislativă PL-x 545, “a certificatului verde”, dar colegii de la AUR aveau planuri mari pentru a doua zi şi simţeau nevoia să întreţină focul. Aşa s-a scris principalul fir narativ al unei zile în care s-a parlamentat mai degrabă jenant și ipocrit de la tribună sau din preajma ei.
Ca intrigi secundare, adoptate la votul final de marţi, menţionez:
– Pl-x 450/2021, o propunere a USR prin care curtea şcolii se deschide după program pentru practicarea sportului. Autorităţile locale şi conducerile unităţilor de învăţământ vor stabili regulamente de acces pentru bazele sportive, iar beneficiarilor le va reveni responsabilitatea comportamentului civilizat în timpul utilizării resurselor logistice.
– Pl-x 521/2021, o propunere legislativă iniţiată de PNL prin care contravenienţii care contestă în instanţă sancţiunile primite vor putea solicita ca audierile din cadrul proceselor corespunzătoare să aibă loc online. Se nasc astfel premisele pentru un mediu mai liniştit și mai sigur în instanţele de judecată care au acum săli arhipline.
Marţi am susţinut o declaraţie politică prin care am subliniat necesitatea unei campanii de informare mai educativă, transparentă și onestă, adecvată situaţiei sanitare dramatice care se profilează în pragul valului 5 al pandemiei.
Şedinţa de plen dedicată discuţiilor pe marginea proiectelor de lege şi votul final s-au desfăşurat sub asediul protestatarilor care au pătruns în curtea Parlamentului, pe lângă o Jandarmerie mult mai dezangajată și flexibilă decât cea din 10 august 2018. Au izbutit inclusiv să se facă de râs prin comportament, actele de vandalism şi simbolurile afişate.
După-amiază, şedinţa programată a comisiei pentru învăţământ s-a anulat, pentru a face loc dezbaterilor pe marginea bugetului din comisiile reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. La capitolul Educaţie, toate amendamentele propuse au fost acceptate, printre acestea numărându-se şi cele la care sunt coiniţiator – extinderea programului masă caldă la 30% din şcolile din România şi finanţarea construcţiei şcolii din Gârcini, Săcele, de care este mare nevoie, aşa cum braşovenii familiarizați cu situația locală o ştiu foarte bine.
Adoptarea în masă in cadrul Comisiei pentru Învățământ, practic fără dezbatere, a tuturor acestor amendamente, a fost un gest politic prin care membrii comisiilor au recunoscut că învăţământul este subfinanţat, sau că preferă să lase pe umerii Comisiei de Buget-finanțe povara politică a respingerii acestor amendamente.
Miercuri, în comisiile reunite pentru buget, toate amendamentele au fost respinse sec, cu excepţia unuia singur, cel depus de chiar ministrul Cîmpeanu, prin care se acordă finanţare pentru programul “Masă Caldă în şcoli”, tot pentru 150 de unităţi de învăţământ, şi în anul 2022.
Cu toată furia şi dezamăgirea pentru refuzurile pe bandă de a accepta amendamente, avem aşadar şi un motiv de mândrie – domnul Câmpeanu a fost nevoit să propună această modificare de promulgare de către preşedinte, cu numai două zile înainte, a legii prin care noi, USR PLUS, am impus prelungirea programului pe semestrul 2, fără să mai aşteptăm o ordonanţă în acest sens.
Miercuri, programul s-a prelungit pâna la miezul nopţii, cu plenul reunit dedicat dezbaterii proiectului de buget. Am luat cuvântul în plen, susţinând, încă o dată, cauza şcolii necesare în Gârcini, dar zarurile erau deja aruncate. Bugetul a trecut integral, aşa cum şi-a dorit puterea.
Ieri, aşa cum am menţionat mai devreme, a avut loc o şedinţă solemnă a plenului reunit consacrată “împlinirii” a 32 de ani de la Revoluţia din 1989, apoi am trecut la dezbaterea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat, a cărui adoptare a fost, asemenea fratelui său mai mare, o formalitate.
Vă doresc să petreceţi sărbători de iarnă liniştite, pline de bucurii și să strângeţi amintiri frumoase! Să ne regăsim curând sănătoşi şi cu tolba plină de poveşti mult mai vesele decât cele de aici!
Aveți grija de voi și de ceilalți!

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode