Fac astăzi o recapitulare neobișnuită, potrivită cu o săptămână insolită. Activitatea din Parlament a stat sub semnul învestirii guvernului Ciucă, în care se înrolează miniștri din trei formațiuni politice, PSD, PNL și UDMR, sprijinite de grupul minorităților naționale din Camera Deputaților.
Luni, plenul a debutat cu mesaje ale colegilor deputați, cu prilejul Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. A urmat un scurt moment de comemorare a revoluționarilor timișoreni Lorin Fortună și Ion Marcu.
Apoi, parcă pentru a face anume o legătură între cele două momente și pentru a demonstra că apărăm idealurile democrației și atitudinea potrivită față de femei, USL 2.0 a trecut la epurarea comisiilor parlamentare de specialitate, exilând colegii care se dezafiliaseră din PNL, la comisii considerate de ei ca fiind de mai mică importanță, mai precis la Comisia pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități.
Comisia pentru Învățământ, din care fac parte, a pierdut-o astfel pe doamna deputat Barcari, fost inspector școlar general, om cu mare experiență în educație și inițiatoare a mai multor propuneri legislative. Eliminarea violenței împotriva femeilor nu a exclus, pentru PNL, aplicarea unei palme simbolice, dar răsunătoare, unei colege care plătește pentru că nu face mofturile marelui bărbat de stat, Cîțu.
Marți, vestea că s-a refăcut, după 30 de ani, FeSeNe-ul a paralizat activitatea parlamentară și s-au anulat practic toate activitățile de pe ordinea de zi, inclusiv ședința Comisiei pentru Învățământ, în ciuda faptului că audierea ministrului desemnat urma să fie abia ziua următoare…
La Camera Deputaților, ședința de plen programată s-a limitat la înscăunarea lui Ciolacu în funcția de Președinte, într-un scrutin în care cele 77 de voturi obținute de colega noastră Cristina Prună arată că nu suntem chiar singuri împotriva tuturor (grupul USR are 55 de deputați). Primele cuvinte memorabile ale Președintelui Ciolacu după ce Președintele interimar Grindeanu i-a cedat locul au fost ”declar ședința închisă”, uitând cu totul de dezbaterea proiectelor de lege programate pe ordinea de zi.
În paralel, la Senat, revocarea Ancăi Dragu pentru a îi face loc “Președintelui consolat” Florin Cîțu, va fi analizată de CCR conform sesizării noastre. Avem astfel în funcțiile de președinți de camere pe cei doi președinți de cârdășie social-liberală, unul al PNL, celălalt al PSD.
Miercuri a fost ziua audierilor miniștrilor lui Ciucă, cu durate stabilite de 45 de minute de persoană, de circa trei ori mai puțin decât “interviurile” pe care le-au susținut colegii din USR propuși, nu de mult, de Dacian Cioloș.
Am participat la două astfel de ședințe – audierea lui Sorin Cîmpeanu, la al treilea mandat la Educație, și cea a lui Florin Roman, ministrul desemnat al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Sunt discuții convenționale, din care am rămas doar cu angajamentul domnului Cîmpeanu că vom avea un buget de 4% din PIB pentru Educație în anul 2022. Îi ținem pumnii ministrului “liberal” în negocierile cu Finanțele, al căror portofoliu este deținut de PSD. În ciuda aparențelor, tind să cred că vorbesc aceeași limbă, deci poate la presiunile noastre și ale societății, se va implini și acest deziderat modest, comparativ cu procentul stipulat prin lege.
Tot miercuri s-a ținut, după-amiaza, între două reprize de audieri, un plen reunit festiv, dedicat Zilei Naționale de 1 Decembrie, prilej de discursuri demagogice și felicitări – deși un plus de moderație și căință în sac și cenușă, s-ar fi încadrat mai oportun în actualul context.
Joi am votat împotriva guvernului Ciucă, pentru că nu reprezintă o construcție politică legitimată de electorat. Votanții PNL au ales pentru un program care excludea PSD-ul, iar cei ai PSD nu voiau să audă de alianțe cu PNL-iștii.
În fine, USL 2.0 este doar o cumetrie între cei care sufocă România de 30 de ani.
Interesant de menționat că membrii disidenți ce se dezafiliaseră din grupul parlamentar al PNL, fie că sunt devotați valorilor autentice liberale, fie că sunt devotați lui Ludovic Orban, au decis să-și dea și ei demisia din PNL chiar săptămâna aceasta, înainte să trăiască rușinea predării PNL în fața PSD.
Ieri a avut loc și o ședință de plen în care s-a adoptat un proiect de hotărâre prin care se înființează o nouă Comisie parlamentară, pentru Antreprenoriat și Turism, care va fi condusă de colegul nostru Claudiu Năsui.
Astăzi depunem, alături de alți colegi senatori, un proiect de lege despre care vă voi povesti mai multe în următoarea postare.
Vă doresc să aveți un week-end plăcut. Aveți grijă de voi și de ceilalți!