Cu motive serioase să credem că săptămâna care se încheie azi este definită de audierile de miniştri propuşi de doi premieri desemnaţi, activitatea la Camera Deputaţilor a depăşit aşteptările obișnuite, atât în plen, cât şi la Comisia pentru Învăţământ.
La Comisie…
Marţi, şedinţa a început cu jumătate de oră mai devreme decât era prevăzut. A fost adoptat un singur raport favorabil, PL-x 461, care prevede transferarea disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” în trunchiul comun, începând cu anul şcolar 2023-2024. Recunoaştem, pe de o parte, importanţa majoră a studierii tragediilor din istoria noastră recentă. Pe de altă parte, considerăm că impunerea prin lege a unei anumite configuraţii de autori pentru programa şcolară, manuale şi metodologii reprezintă un precedent periculos, care excede felul în care am înţeles, până acum, amestecul Parlamentului într-un teritoriu familiar mai degrabă experților în educație din cadrul Ministerului Educaţiei.
Cum sigur vă aduceţi aminte din dezbaterile încinse cu privire la introducerea educaţiei sexuale în gimnaziu, am explicat atunci că Parlamentul nu intervine brutal în planurile cadru, ci stabileşte, mai degrabă, un repertoriu de cunoştinţe, informaţii şi aptitudini pe care să le dobândească fiecare elev în sistemul naţional de educaţie. Dorim să rămânem consecvenţi şi să nu impunem nimic în acest sens Ministerului Educaţiei, unde sigur sunt – sau ar trebui sa fie- pentru fiecare disciplină, oameni mult mai specializați decât aleșii poporului din Parlament.
Reprezentantul minorităţii rome, deputatul Cătălin Manea, coleg în cadrul Comisiei pentru Învăţământ, a precizat că va depune, în săptămânile următoare, o iniţiativă similară în educaţie privind robia, vreme de secole, şi deportarea în Transnistria a romilor.
La capitolul avize, am avut mai multe motive de mulțumire, așa cum am relatat deja într-o postare anterioara, în care am enumerat 3 dintre inițiativele noastre care au primit aviz pozitiv.
În plen…
Propunerea legislativă PL-x 216/2021, iniţiată de senatorul USR Ştefan Pălărie, la care sunt cosemnatar, a trecut tacit către camera decizională. Legea prevede ca învăţământul special privat să primească sprijin financiar de la autorităţile locale. Ea repară o nedreptate faţă de copiii cu nevoi speciale din şcolile private, o injustiţie care nu a trecut neobservată nici în instanţele de judecată, care în mod repetat au dat dreptate şcolii private discriminate de autorităţi.
Marţi, dezbaterea pe marginea raportului de respingere a propunerii PL-x 46/2020 i-a prilejuit colegului Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru Cultură, o intervenţie în plen pentru a combate, cu impetuozitatea care îl caracterizează, sprijinul bugetar pentru instituţii prin care anumiți cetățeni primesc bani de la buget fără a avea rezultate notabile în cercetare. Iulian a amendat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, intenţia PSD de a acorda în plină pandemie sprijin financiar Academiei Oamenilor de Ştiinţă, pe care a descris-o ca o „instituţie căpuşă a statului român” şi a enumerat și câţiva membri de seamă ai “Academiei”, nerecunoscuți de Academia Română, care au sau au avut probleme cu legea.
Miercuri am avut o întâlnire specială în plen pentru dezbaterea şi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, de o deosebită importanţă pentru majoritatea cetățenilor:
PL-x 513/2021 aprobă Ordonanţa de urgenţă nr. 118/2021. Aceasta stabilește o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. După cum bine ştiţi, preţurile la energie electrică şi gaze au crescut vertiginos în ultimele luni şi prin aceasta initiativa se încearcă protejarea consumatorilor casnici, agenţilor economici, spitalelor, unităţilor de învăţământ şi a altor furnizori de servicii sociale care au nevoie de ajutor pe perioada iernii. Proiectul a fost adoptat.
În sfârșit, aș mai menționa faptul că am avut o audiență online cu o doamnă profesoară ce acuza probleme în modul de desfășurare a concursurilor într-un anumit loc din țară. Nu am să-i dezvălui identitatea, pentru a nu contribui suplimentar la presiunile puse pe dumneaei ca avertizor de integritate. Dacă însă sunt dintre voi, cei care citiți aceste rânduri, care cunoașteți astfel de cazuri, vă rog să mă anunțați.
Weekend plăcut! Aveţi grijă de voi și de ceilalți!