Săptămâna aceasta în Parlament – 03.10.21

Săptămâna aceasta, activitatea parlamentară a cuprins o lungă dezbatere în Comisia pentru Învăţământ, respingerea în plenul Parlamentului a unor propuneri legislative care suscită interes deosebit pentru o parte a electoratului USR PLUS, dar şi o întrevedere cu experţi europeni pe tema cercetării ştiinţifice.
În Plenul Camerei Deputaților:
Cronologic, marţi dimineaţă, în Plenul Camerei Deputaţilor, au fost dezbătute și respinse două iniţiative ale USR din legislatura trecută:
– Pl-x nr. 530/2018, proiect inițiat și de Allen Coliban, viza impunerea unei obligaţii ca, la construirea blocurilor noi, să fie prevăzute în proiect spaţii pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Ar fi fost un pas înainte pentru un mediu mai curat, într-o ţară care, din păcate, este departe de ţinta asumată în ce priveşte colectarea selectivă la nivelul Uniunii Europene.
– Pl-x nr. 662/2018 avea ca obiect introducerea parteneriatului civil în România, un demers care a avut parte, cu siguranţă, de multe controverse, dar care viza medierea între o societate conservatoare şi necesitatea de recunoaştere a unor drepturi civile ale cuplurilor aflate în afara instituţiei consacrate a căsătoriei.
În comisia pentru Învățământ:
Cel mai important aspect este decizia unanimă a membrilor Comisiei, de a pune bazele unui grup de lucru transpartinic, pentru a extinde programul „Masă Caldă”, prin lege, la nivel naţional, pentru toţi copiii. Extinderea ar putea avea loc etapizat, însă consensul politic generează, cel puțin în aparență, premisa că generalizarea programului “Masa calda” în școli nu va fi un subiect de luptă politică între partide.
Pe masa Comisiei s-au aflat şi două iniţiative ale USR, PL-x 433/2020 şi PL-x 481/2020, tot din legislatura trecută, inițiate de Iulian Bulai, prin care se propunea ca trei „academii”, Academia Oamenilor de Ştiinţă, Academia de Ştiinţe Tehnice şi Academia de Ştiinţe Medicale, să fie decuplate de la bugetul de stat şi să îşi desfăşoare activitatea independent de acesta, bazându-se pe susţinerea financiară pe care rezultatele și prestigiul acestor instituţii ar atrage-o. Cu toate acestea, colegii din Comisie nu au manifestat la fel de multă încredere în faptul că organizaţiile enumerate au forţa, prestanţa şi capacitatea necesară pentru supravieţuire fără sprijinul statului – lucru evidențiat din păcate și de lipsa unor rapoarte de activitate a acestora în ultimii 4 ani.
Miercuri, de la ora 10:00, membrii Comisiilor pentru Învăţământ şi cei ai Comisiilor pentru Știință şi Tehnologie ale celor două camere, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, au participat la o întrevedere cu experţii pentru România ai Instrumentului de Sprijin pentru Politici (Policy Support Facility – PSF). În discuție, specialiştii europeni au adresat întrebări şi au formulat sugestii privitoare la organizarea activităţii de cercetare ştiinţifică din România. Printre recomandările făcute se numără şi creşterea salariilor tinerilor implicaţi în cercetare, o coordonare mai bună la nivelul de implementare şi monitorizare a proiectelor ştiinţifice, precum şi creşterea alocării financiare pentru cercetare, nu numai raportat la PIB, ci şi din Fondul de Coeziune.
Ca de obicei, dacă aveți orice sugestii, propuneri sau întrebări, sunt aici.
Aveți grijă de voi, de cei din jur, iar în perioada aceasta critică, feriți-vă, pe cât se poate, de aglomerări, chiar dacă sunteți vaccinați. Cu atât mai mult, dacă încă nu sunteți.

Avem urgentă nevoie de un nou mod de a face politică, de responsabilitate, integritate, depolitizare și de profesionalism în toate instituțiile. Trebuie să le oferim noilor generații un sistem educațional performant, actualizat, care să le dea șansa de a-și împlini potențialul, indiferent de mediul din care provin.
Andrei Miftode